Sprievodca prvými príkrmami s Agátou Lekeš

Volám sa Agáta Lekeš, som módna stylistka, blogerka, ale predovšetkým mamina dvoch detí, dcérky Lari, ktorá má sedem rokov a štvormesačného synčeka Leonarda. S rodinou bývame v Banskej Bystrici. Ako každej mame, aj mne záleží na tom, aby moje deti boli zdravé, a aby som ich čo najlepšie pripravila do života.

Svojho synčeka dojčím a práve vstupujeme do obdobia, kedy by sa mal začať zoznamovať aj s iným jedlom. Aby sme v tomto dôležitom kroku zvolili správny postup, obrátili sme sa na pediatričku MUDr. Silviu Bartekovú, ktorá nám vysvetlila princíp imunologického okna a odporučila mnoho chutných receptov, ktoré v nasledujúcich mesiacoch s Leom určite vyskúšame. Verím, že rady pani doktorky poslúžia rovnako aj iným rodičom, ktorí sa snažia ako ja dať svojim deťom dobrý základ pre celoživotné zdravie.

MUDr. Silvia Barteková je praktickým lekárom pre deti a dorast. Ako pediater má 15 rokov skúseností a pod jej dohľadom vyrástlo mnoho mladých Bratislavčanov.

Ako praktický lekár pre deti a dorast vnímam obdobie prvých tisíc dní, teda čas od počatia po druhé narodeniny dieťaťa, ako kľúčové pre rozvoj imunity, správnych stravovacích návykov, a teda základu pre zdravie na celý život.

Gény síce určujú farbu očí a čiastočne aj povahu dieťaťa, avšak až 80 % zdravia ovplyvňujú vonkajšie faktory, predovšetkým výživa. Rodičia preto majú zdravie svojho dieťaťa vo veľkej miere vo vlastných rukách.

V ambulancii sa na mňa rodičia často obracajú s otázkami o prechode na tuhú stravu a stretávam sa aj s nevhodným zavádzaním prvých príkrmov. Pritom zoznámenie sa s rôznymi potravinami v správnom čase môže naštartovať imunitný systém dieťaťa a nastaviť uňho vhodné chuťové preferencie.

Veríme, že vysvetlenie imunologického okna, ako aj jedálničky a recepty, ktoré sme vytvorili na základe najnovších vedeckých poznatkov, rodičom uľahčia obdobie prechodu dieťatka na tuhú stravu, a budú sa s ním môcť tešiť z objavovania nového sveta chutí, konzistencií a tvarov.

IMUNOLOGICKÉ OKNO

Podľa najnovších vedeckých výskumov je známe,
že v období medzi 17.-tym a 24.-tym týždňom
života dokáže organizmus dieťaťa tolerovať alergény
v strave, a tak si vytvoriť lepšiu imunitu a odolnosť. Je vhodné
toto obdobie využiť tak, aby sa počas neho dieťa postupne stretlo
s malým množstvom potenciálnych alergénov. Dnes už vieme, že
veľmi skoré, ako aj veľmi neskoré zavádzanie alergénov, zvyšuje
riziko vzniku potravinovej alergie a ostatných alergických ochorení.

AKO ČO NAJLEPŠIE VYUŽIŤ IMUNOLOGICKÉ OKNO?
Dieťaťu ponúkneme jednorazovo len jeden druh potraviny, s odstupom jedného až troch dní:

  • základné druhy zeleniny a ovocia, ako jablko, mrkva, reďkovka, paprika, paradajka, slivka, banán, hruška, v sezóne marhuľa, broskyňa alebo ringlota
  • lepok – napr. omrvinku chleba
  • uvarené vajíčko – malý kúsok bielka a žĺtka, napr. v piškóte
  • 1-2 kvapky pomarančovej šťavy
  • sladkovodnú rybu – len oliznutím
  • vlašský orech alebo nesolený arašid – len oliznutím
  • bielkovinu kravského mlieka – oliznutím masla

TIP OD AGÁTY

Pani doktorka mi poradila začať tepelne upraveným ovocím a zeleninou, s ktorými si organizmus dieťatka dokáže ľahšie poradiť.

Ak sa vo vašej rodine vyskytuje potravinová alebo iná alergia, prípadne má Vaše bábätko už teraz prejavy alergie, postup musí byť vždy konzultovaný s vašim pediatrom.

UKÁŽKA JEDÁLNIČKA
6. – 8. MESIAC

  6. mesiac 6.– 8. mesiac po zavedení príkrmov ľubovoľne obmieňame v rovnakom množstve
Raňajky mlieko (materské alebo následné mlieko) 200 ml mlieko (materské alebo následné mlieko) 250 ml
Desiata mlieko (materské alebo následné mlieko) 200 ml ovocný príkrm – jablkové pyré 150 g
Obed zeleninová polievka (2x týždenne s pridaným 1/4 vajíčka alebo ½ polievkovej lyžice jemne mletého mäsa) 150-200 g mäsovo-zeleninový príkrm (2-3 polievkové lyžice vareného mletého hovädzieho mäsa s mrkvou) 150-200 g
Olovrant mlieko (materské alebo následné mlieko) 200 ml ovocná kaša (roztlačené ovocie) s obilninou alebo mliekom (varená ryža alebo pšeno) v pomeroch podľa chuti dieťaťa 150 g alebo ovocná desiata s jogurtom 150 g, mlieko 250 ml
Večera mlieko (materské alebo následné mlieko) 200 ml alebo kaša 150-200 ml ryžová kaša s ovocím 150 – 200 g
II.večera mlieko (materské alebo následné mlieko) 200 ml alebo kaša 150-200 ml mlieko (materské alebo následné mlieko) 250 ml alebo kaša 150-200 ml

UKÁŽKA JEDÁLNIČKA
8. – 12. MESIAC

  1. deň 2. deň 3. deň 4. deň
Raňajky mlieko (materské alebo následné mlieko) 250 ml
Desiata čerstvé ovocie roztlačené (rozmixované) so 4 piškótami 150 g alebo ovocná desiata v poháriku 150-200 g ovocný koktejl (akékoľvek mäkké ovocie) z dojčenského mlieka alebo kyslého plnotučného mlieka 150 ml ovocná obilno-mliečna kaša 150 g stredný roztlačený banán s bielym plnotučným jogurtom 150 g
Obed zeleninová polievka so žĺtkom 100 ml, mleté hovädzie mäso (4 polievkové lyžice) so zeleninou, zemiaková kaša, lyžička rastlinného oleja, bez soli a korenia celkom 150 g, ovocný čaj zemiaková polievka 100 ml, mleté bravčové mäso (napr. stehno – 4 nasekané polievkové lyžice), jemné cestoviny 5-6 lyžíc, čajová lyžička rastlinného oleja, bez soli a korenia 150 g zeleninová polievka so strukovinou 100 ml, filet z ryby bez kostí (treska, losos – 4 nasekané polievkové lyžice), zemiaková kaša, čajová lyžička rastlinného oleja 150 g špenátová polievka so žĺtkom 100ml, mleté kuracie mäso (4 polievkové lyžice) s dusenou mrkvou, zemiaková kaša, čajová lyžička rastlinného oleja 150 g
Olovrant ovocná desiata s jogurtom 200 g šľahaný banán 150 g čerstvé ovocie na malé kúsky 5 piškótami alebo detské sušienky 150 g ovocná desiata 150 g
Večera obilná kaša, v prípade, že varíte z domácich surovín, čajová lyžička rastlinného oleja (napr. repkového) 200 ml obilno-mliečna kaša s ovocnou príchuťou, v prípade, že varíte z domácich surovín, čajová lyžička rastlinného oleja 200 ml dusená zelenina 150 g, čajová lyžička rastlinného oleja obilno-mliečna kaša, v prípade, že varíte z domácich surovín, čajová lyžička rastlinného oleja 200 g
II.večera mlieko (materské alebo následné mlieko) 250 ml

TIP OD AGÁTY

Podľa pani doktorky je v začiatkoch najvhodnejší čas na nemliečny príkrm medzi 11:00 a 14:00, podľa režimu dieťatka. Je vhodné, aby bolo dieťatko čulé a oddýchnuté.