Recepty na prvé príkrmy

PRÍPRAVA ČERSTVEJ OVOCNEJ DETSKEJ VÝŽIVY

Pripravujeme ju z čerstvého nastrúhaného alebo roztlačeného ovocia. Nesladíme! Podávame ako samostatné jedlo v dávke 150-200 g. Ovocie môžeme kombinovať s jogurtom v pomere 3 : 1. Aby sa dieťa naučilo kúsať, žuvať a prehĺtať, rozkrájame ovocie na drobné kúsky (jogurt je vhodný od 9. mesiaca).

PRÍPRAVA ZELENINOVÉHO PRÍKRMU

Umytú a očistenú zeleninu (neskôr po zavedení najmenej tri druhy – zemiaky, mrkva, fazuľky, hrášok, brokolica, karfiol, tekvica, cuketa a pod.) nakrájame a dusíme v malom množstve dojčenskej vody do mäkka pod pokrievkou. Zeleninu potom roztlačíme (rozmixujeme) späť do vývaru. Pridáme 2 čajové lyžičky kvalitného rastlinného oleja (napríklad repkový alebo olivový). Pokrm zriedime podľa potreby prevarenou dojčenskou vodou, aby mal kašovitú konzistenciu. Nesolíme. Postupne podávame 150-200 g. Na trhu je množstvo zeleninových a mäsovo-zeleninových príkrmov. Ich výhodou je jednoduchá príprava a zaručená kvalita surovín i bezpečnosť z hľadiska kontaminujúcich látok (ťažkých kovov, pesticídov atď.) a neprítomnosť konzervačných látok a umelých farbív. Okrem toho je tu i obrovská rozmanitosť druhov zelenín aj mäsa, a tým i chutí, na ktoré by si malo dieťatko privyknúť, aby neskôr zeleninu a mäso neodmietalo.

PRÍPRAVA POLIEVKY

Umytú a očistenú zeleninu (zemiaky, mrkva, karfiol, kaleráb, petržel, pór a pod.) nakrájame na malé kocky a varíme v malom množstve dojčenskej vody (asi 300 ml scedeného odvaru), pridáme 2 polievkové lyžice roztlačenej (rozmixovanej) zeleniny. Polievka má mať konzistenciu riedkej kaše. Pridáme 2 čajové lyžičky rastlinného oleja (napríklad repkový alebo olivový) a doplníme striedavo polovicou vareného žľtka a polovicou polievkovej lyžice (neskôr až 3 lyžicami) jemne mletého mäsa (hydinové, bravčové, hovädzie, rybie a pod.) alebo jemne roztlačenej strukoviny (fazuľa, červená šošovica). Ak má dieťa radšej mliečnu chuť, môžeme pridať do polievky trochu dojčenského mlieka. Nesolíme a nezahusťujeme – nepridávame zápražku ani krupicu.

ZELENINA NAMIESTO JEDNEJ
MLIEČNEJ PORCIE 200 g

  • dusená mrkva
  • dusené fazuľky
  • dusený hrášok
  • dusená mrkva + zemiaky*
  • dusená mrkva + fazuľky*
  • dusená mrkva + hrášok*
  • dusený špenát + zemiaky
  • mrkva + karfiol + zemiaky*
  • mrkva + brokolica + zemiaky*
  • mrkva + karfiol + hrášok + zemiaky*
  • mrkva + karfiol + hrášok + ryža*
  • dyňa + zemiaky*
  • dyňa + fazuľky*
  • dyňa + hrášok*
  • dyňa + brokolica + zemiaky*
  • dyňa + karfiol + hrášok + zemiaky*

OVOCIE MEDZI HLAVNÝMI JEDLAMI
ALEBO DEZERT ALEBO PRÍDAVOK
K MLIEČNEJ KAŠI 150 g

  • jablko
  • jablko + banán*
  • jablko + broskyňa*
  • jablko + marhuľa*
  • jablko + marhuľa + broskyňa*
  • jablko + hruška + šťava z hrozna*
  • jablko + mrkva*

* v rovnakom pomere

MÄSOVO-ZELENINOVÉ PRÍKRMY NA JEDNO HLAVNÉ JEDLO 150-200 g

  • kurča (4 polievkové lyžice 30-50 g)+ mrkva + rastlinný olej napr. repkový (2 kávové lyžičky)
  • králik (4 polievkové lyžice 30-50 g)+ mrkva + zemiaky + rastlinný olej (2 kávové lyžičky)
  • teľacie mäso (4 polievkové lyžice 30-50 g) + špenát + rastlinný olej (2 kávové lyžičky)
  • teľacie mäso (4 polievkové lyžice 30-50 g) + špenát + zemiaky + rastlinný olej (2 kávové lyžičky)
  • morčacie mäso (4 polievkové lyžice 30-50 g)+ mrkva + karfiol + zemiaky + rastlinný olej (2 kávové lyžičky)
  • kurča (4 polievkové lyžice 30-50 g) + mrkva + brokolica + zemiaky + rastlinný olej (2 kávové lyžičky)
  • losos (4 polievkové lyžice 30-50 g) + fazuľky + tekvica + zemiaky + rastlinný olej (2 kávové lyžičky)

JABLKOVÁ DESIATA/OLOVRANT

Nastrúhame stredné jablko, pridáme 2 piškóty. Piškóty môžeme nahradiť lyžičkou plnotučného bieleho jogurtu alebo používaným dojčenským mliekom. K jablku pridáme ½ ks banánu.

BANÁNOVÁ DESIATA/OLOVRANT

Rozmixujeme 1 banán a pridáme asi 5-6 rozmrvených piškót. Na zriedenie môžeme použiť ovocnú šťavu. Namiesto piškót môžeme pridať lyžičku plnotučného bieleho jogurtu.

JABLKOVO-MRKVOVÁ DESIATA/OLOVRANT

Najemno nastrúhame mrkvu a jablko, zmiešame s ovocnou šťavou. Neskôr pridáme na drobné kúsky nakrájané čerstvé ovocie.

RYŽOVÁ DESIATA/OLOVRANT

Do dojčenského mlieka pridáme uvarenú mäkkú ryžu a zmiešame s ovocnou výživou. Neskôr doplníme nadrobno nakrájaným čerstvým ovocím alebo piškótami.

OVOCNÝ KOKTEJL

Pripravíme dojčenské mlieko a rozmixujeme ho s ovocnou výživou alebo čerstvým ovocím.

MRKVOVÁ POLIEVKA S JABLKOM

Očistíme 2 mrkvy, zemiak, 2 ružičky karfiolu a nakrájame ich na malé kúsky. Ošúpeme jablko a nakrájame ho na malé kúsky. Varíme domäkka a potom zeleninu a jablko v polievke roztlačíme vidličkou.

ZELENINOVÉ PYRÉ

Uvaríme zemiaky alebo ryžu, podusíme mrkvu, karfiol alebo brokolicu a všetko rozmixujeme.

RYŽOVÁ KAŠA S JABLKAMI

Vo vode rozvaríme ryžu, pridáme nastrúhané jablká a zalejeme dojčenským mliekom. Pre staršie deti pridáme ovocie nakrájané na kúsky. Namiesto ryže je možné použiť krupicu.

BÁBOVKY

Do formičiek na puding urobíme hustejšiu mliečno-obilnú kašu a necháme stuhnúť. Vyklopíme na tanierik a prelejeme ovocnou výživkou. Ovocnú výživku môžeme nahradiť čerstvým ovocím. Bábovky môžeme ozdobiť bielym plnotučným jogurtom a ovocím.

KARFIOLOVÁ POLIEVKA S OVSENÝMI VLOČKAMI

Niekoľko malých hlavičiek karfiolu uvaríme domäkka
v 250 ml vody. Do vriacej vody pridáme 1 polievkovú lyžicu vločiek a varíme cca 5 min. Uvarený karfiol roztlačíme vidličkou. Pridáme lyžičku materského alebo dojčenského mlieka a zamiešame.

HUSTÁ TEKVICOVÁ POLIEVKA
S KURACÍM MÄSOM

Ošúpeme 250 g tekvice, pokrájame ju na malé kúsky a uvaríme domäkka spolu s dvoma zemiakmi. Samostatne uvaríme 50 g kuracieho mäsa. Všetko spolu rozmixujeme
a pridáme 100 ml materského alebo dojčenského mlieka.

KALERÁBOVÁ OMÁČKA

Olúpeme a najemno postrúhame jeden menší kaleráb
a následne ho podusíme so 4 lyžičkami dojčenskej vody domäkka. Ku kalerábu za stáleho miešania pridáme 2 lyžičky materského alebo dojčenského mlieka. Pridáme kúsok vaječného žĺtka a všetko spolu varíme ešte asi 5 minút.
Na záver pokvapkáme rastlinným olejom.

VARENÁ ZELENÁ
FAZUĽKA S KRUPICOU

Očistíme 180 g jemných žltých strukov fazuľky, pokrájame ich asi na 1 cm kúsky a uvaríme domäkka. Medzitým nasucho opražíme 20 g detskej krupice, zalejeme ju trochou vody, pridáme pár kvapiek rastlinného oleja a dusíme asi 10 minút. Uvarené fazuľové struky scedíme a posypeme udusenou krupicou.

CESTOVINY S MRKVOU,
BROKOLICOU A KARFIOLOM

Do vriacej vody pridáme 2 ružičky brokolice, 2 ružičky karfiolu a jednu mrkvu pokrájanú na malé kúsky. Až zelenina zmäkne, pridáme do nej kúsok vaječného žĺtka
a 2 polievkové lyžice cestovín a varíme ešte 3-4 minúty.

ŠPENÁTOVÝ NÁKYP

180 g mrazeného špenátu opražíme, pridáme pár kvapiek rastlinného oleja, kúsok majoránky, umytú posekanú pažítku, 1 dl materského alebo dojčenského mlieka a za stáleho miešania privedieme do varu. Masu dáme do vymastenej formy a upečieme.

HOVÄDZIA ZELENINOVÁ POLIEVKA

20 g nadrobno nakrájaného hovädzieho mäsa zalejeme vodou a uvaríme do polomäkka (cca 8-10 minút). Jednu mrkvu, kúsok kalerábu a póru pridáme k mäsu a varíme, až všetko zmäkne. Mäso a časť zeleniny vyberieme a necháme na neskôr na mäsový príkrm. Zvyšok rozmixujeme, pridáme ½ lyžičky olivového oleja a podávame.

DESIATA/OLOVRANT ZO PŠENA

Jablko a mrkvu nastrúhame na jemnom strúhadle, sparíme hrozienka, najlepšie v bio kvalite a nasekáme ich. Všetko podusíme a premiešame s pšenom uvareným do mäkka.

KURČA SO ZELENINOU

Uvaríme 2 zemiaky, 1 mrkvu, kúsok karfiolu, kapusty a kúsok kuracieho mäsa. Pridáme dusenú ryžu (uvarené cestoviny alebo vločky) a lyžičku rastlinného oleja. Všetko rozmixujeme, alebo nadrobno nakrájame. Mäso i zeleninu rôzne kombinujeme.

ŠPENÁTOVO-MRKVOVÝ
PRÍKRM

Uvarené prelisované zemiaky premiešame so špenátom alebo dusenou jemne strúhanou mrkvou.

KÔPROVÁ OMÁČKA

Uvaríme zemiaky s lyžicou sekaného kôpru. Mäkké zemiaky roztlačíme, zriedime dojčenským mliekom, pridáme lyžičku rastlinného oleja.

SVIEČKOVÁ OMÁČKA

Zeleninový príkrm (hotový či doma pripravený) zriedime prevarenou dojčenskou vodou a pridáme 3 lyžičky materského alebo pripraveného dojčenského mlieka
a lyžičku rastlinného oleja. Podávame s jemnými cestovinami. Do omáčky môžeme pridať mäso.

ZEMIAKOVÁ KAŠA

Olúpané zemiaky uvaríme vo vode a scedíme. Rozmixujeme ich s dojčenským mliekom a podávame so zeleninovým alebo mäsovozeleninovým príkrmom.

RIZOTO

Uvaríme ryžu a premiešame s hotovým alebo doma pripraveným mäsovo-zeleninovým príkrmom.

JARNÁ ZELENINOVÁ POLIEVKA

Mrkvu, zemiak, kaleráb a 3 ružičky karfiolu očistíme, uvaríme domäkka a následne roztlačíme vidličkou. Polievku privedieme do varu a za stále miešania pridávame
2 polievkové lyžice ryžovej kaše. Do hotovej polievky pridáme niekoľko kvapiek rastlinného oleja.

MORČACIE MÄSO S KRUPICOU

Jednu mrkvu očistíme a nakrájame na väčšie kolieska a spolu s 50 g chudého morčacieho mäsa ju uvaríme domäkka. 200 ml čerstvého zeleninového vývaru privedieme do varu a za stáleho miešania doň pridávame 20 g krupice, až kým hmota nezhustne. Krupičnú kašu, mrkvu a mäso spolu
s niekoľkými kvapkami olivového oleja roztlačíme alebo rozmixujeme tyčovým mixérom.

VARENÝ PÓR SO PŠENOM

Očistíme, umyjeme a pokrájame 180 g póru, ktorý dáme variť do vriacej vody domäkka. Medzitým preberieme
a opláchneme 20 g pšena, podlejeme ho trochou vody
a dusíme domäkka za občasného premiešania. Pór roztlačíme vidličkou a posypeme pšenom.

ZELENINOVÁ KAŠA

70 g tekvice, jednu menšiu mrkvu a zemiak nakrájame na malé kocky a varíme vo vode cca 30 min za občasného miešania. Uvarenú zeleninu roztlačíme vidličkou, pridáme 2-3 kvapky rastlinného oleja a premiešame.

ZELENINOVÁ RYŽA

Jednu porciu dojčenskej ryžovej kaše pripravíme podľa návodu na obale. Očistíme mrkvu a pokrájame ju na kolieska. Očistíme cukinu a pokrájame ju na malé kocky. Zeleninu uvaríme v pare domäkka. Následne ju rozmixujeme
a premiešame s pripravenou ryžovou kašou. Pridáme pár kvapiek olivového oleja.

CESTOVINY A CUKETOU
A TEĽACÍM MÄSOM (2 porcie)

40 g cestovín polámeme na menšie kúsky a uvaríme ich
v dojčenskej vode podľa návodu. ½ malej cukety a ½ malého jablka umyjeme, ošúpeme a nakrájame na drobné kúsky. Na panvici cuketu podusíme na troche repkového oleja. Zmiernime plameň a podlejeme zeleninu dojčenskou vodou. Pridáme jablko a 50 g ľubovoľného teľacieho mäsa nakrájaného na malé kúsky a varíme, kým mäso nezmäkne. Všetky ingrediencie spolu rozmixujeme.

TEKVICOVÉ PYRÉ S LOSOSOM (6-8 porcií)

V dojčenskej vode domäkka uvaríme štyri zemiaky. Ošúpeme 400 g tekvice, nakrájame ju na menšie kúsky a podusíme ju domäkka (cca 3 minúty). Medzitým umyjeme 100 g lososa, osušíme ho, zbavíme zvyšku kostí a šupín. Položíme rybu na tekvicu a opäť dusíme do mäkka. Losos je hotový, keď sa mäso rozpadáva. Následne všetko rozmixujeme aj s jednou lyžičkou repkového oleja.

MRKVOVÉ PYRÉ S TRESKOU (4-5 porcií)

Tri zemiaky uvaríme domäkka v dojčenskej vode. Samostatne uvaríme 500 g mrkvy. Očistíme dve filety tresky od šupín, kože a kostí. Nakrájame rybu na menšie kúsky, ktoré taktiež uvaríme v malom množstve vody, až sa začne rozpadávať. Všetky suroviny spolu s jednou lyžičkou repkového oleja rozmixujeme dohladka.

TIP OD AGÁTY

V našej rodine dbáme aj na kultúru stolovania. Snažíme sa stretnúť pri jedle aspoň raz denne a vychutnať si takto spoločne strávený čas. Mobily a tablety vtedy idú stranou.